Matrix RadyolojiYorumlarBize UlaşınDoktor GirişiDoktor Girişi
Menü

Koroner BT Anjiyografi

Koroner BT anjiyografi damar sertliğine bağlı plakları ve bunların kalp damarlarında yol açtığı daralma miktarını gösterir. Koroner BT anjiyografi en sık göğüs ağrısı şikayeti olan hastalarda kullanılır.

Koroner BT Anjiyografi Nedir?

Koroner BT Anjiyografi, bir nefes tutma süresi içerisinde vücuda herhangi bir işlem yapılmaksızın koroner damarların, kalp kasının ve kalp boşluklarının görüntülenmesine imkan sağlayan gelişmiş bir tanı yöntemidir.

Koroner BT anjiyografi damar sertliğine bağlı plakları ve bunların kalp damarlarında yol açtığı daralma miktarını gösterir. Koroner arter hastalığının yol açtığı ölümler dünyadaki ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alır. Bu ölümleri önlemenin en etkili yolu ise erken teşhis ve tedavidir.

Koroner arter hastalıkları şimdiye kadar konvansiyonel anjiyografi yöntemi ile teşhis ediliyordu. Ancak bu yöntem girişimsel bir işlemdir ve bazı komplikasyonların ortaya çıkma ihtimali vardır. Bu nedenle hastaların bir kısmı anjiyografi yaptırmak istemez.

Günümüzün gelişmiş teknolojilerinden olan 128 kesitli BT, kalp damarlarının katetersiz görüntülenmesinde çığır açan bir tekniktir. Bu teknoloji sayesinde kalbi besleyen damarlar görüntülenebilmekte ve bu işlem sadece 5 saniye gibi kısa bir sürede yapılabilmektedir.

Koroner BT anjiyografi en sık göğüs ağrısı şikayeti olan hastalarda kullanılır. Bu incelemenin önemli bir avantajı koroner arterlerle birlikte akciğer ve torakal aortun da değerlendirilmesidir. Böylece hastanın şikayetlerini açıklayabilecek alternatif tanılar ortaya konabilir ve sessiz duran bir akciğer tümörü erken evrede tespit edilebilir. Bu tetkik kardiyoloğun yapacağı risk analizi sonucu seçilmiş hastalara önerilmektedir.

Koroner BT Kime Çekilir?

Koroner BT anjiyografi atipik göğüs ağrısı dışında aşağıdaki durumlarda önerilmektedir.

  • Stres EKG testi kuşkulu olan fakat kateter anjiyografiden kaçınan hastaları değerlendirmede,
  • Koroner by-pass graftlerinin durumunu ve stent açıklığını değerlendirmede,
  • Hafif stenotik yumuşak plakları tespit etmede,
  • Aort patolojilerini ve kalp boşluklarını değerlendirmede önerilmektedir.
MATRİX RADYOLOJİ
Sizden Gelenler
Tümünü Göster
Hakkımızda Hakkımızdaİletişim İletişim Whatsapp
HakkımızdaMatrix RadyolojiGörüntüleme Merkezi Ankara
+90312 286 00 19
+90501 325 90 85
Web sitemizin kalitesini artırmak ve istatistikler oluşturmak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Devam etmeniz halinde çerez kullanımına izin verdiğinizi kabul edeceğiz.
Kapat